jinekolojik muayene

Jinekolojik Muayene

JİNEKOLOJİK MUAYENE NEDİR?

Cinsel ve üreme sağlığınızın değerlendirilmesi için dış ve iç üreme organlarınızın fizik muayenesidir.

JİNEKOLOJİK MUAYENEYE GELMEDEN ÖNCE NE YAPMALIYIM?

Jinekolojik muayene öncesi gergin hissetmeniz ve korkmanız normaldir. Bu konuyu güvendiğiniz başka biriyle ve hekiminizle konuşmanız yardımcı olabilir. Doğru bilgilendirme ile endişe ve korkularınızdan kurtulabilirsiniz.

Muayeneye gelmeden önce banyo ve herhangi bir yöntemle tüylerin temizliği yapılabilir. Ancak smear veya kültür alınması gerekliliği olabileceğinden muayene öncesinde 48 saat içinde cinsel ilişkide bulunulmamış, vajinanın yıkanmamış olması, vajina içine ilaç-krem gibi uygulamaların yapılmamış olması gereklidir.

Muayene öncesinde aksi söylenmedikçe mesane (idrar kesesi) boş olmalıdır.

Muayeneye gelmeden önce dikkat etmeniz gerekenlerle ilgili daha fazla bilgi edinmek için  Kadın Doğum Muayenesi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler adlı blogumu okuyabilirsiniz.

JİNEKOLOJİK MUAYENE AĞRILI MIDIR? KORKMALI MIYIM?

Daha önce jinekolojik muayene olmadıysanız, muayene garip gelebilir. Küçük bir rahatsızlık hissi olabilir, ancak ağrılı olmamalıdır. Muayene sırasında ağrınız olursa hemen kadın doğum uzmanınıza söyleyin.

MUAYENE ODASINDA KİMLER OLACAK?

Hekiminiz, hemşire, uygun durumlarda isteğinize ve hekimin onayı ile yanınızdaki refakatçi

JİNEKOLOJİK MUAYENE NASIL YAPILR?

Tipik bir jinekolojik muayene en az 10-15 dakika sürer.

Belden aşağısını soyunup, vücudunun alt kısmını hemşire hanımın verdiği örtü ile örtülür. Özel jinekolojik muayene masalarında olan bacak koyma yerlerinde bacaklarınızı koyup muayene masasına uzanırsınız.

Genellikle üç bölümden oluşur:

  • Vulvaya bakma—Kadın doğum uzmanınız dış cinsel organlarınıza bakar.
  • Vajinaya ve servikse bakma—Kadın doğum uzmanınız vajinanıza bir spekulum yerleştirir. Bu araç, muayene sırasında vajinanızın duvarlarını açık tutar. Rahim ağzı kanseri taramasına ihtiyacınız varsa Smear testi ve/veya insan papilloma virüsü (HPV) testi yapılabilir. Enfeksiyon veya cinsel yolla bulaşan hastalık şüphesi varsa kültür alınır.
  • Eldivenli el ile iç organların kontrol edilmesi—Kadın doğum uzmanınız spekulumu çıkarır, eldivenli bir veya iki parmağını vajinanıza yerleştirir ve parmaklarını rahim ağzınıza doğru yukarı iter. Diğer eliniz karnınıza dışarıdan bastırır. Bu, kadın doğum uzmanınızın rahminiz ve yumurtalıklarınız dahil olmak üzere iç organlarınızı hissetmesine yardımcı olur. Kitle, organlarda hassasiyet olup olmadığı kontrol edilir.
  • Bazen rektovajinal muayeneye de ihtiyacınız olabilir. Bu muayene endometriozis, kanser veya bazen bekarlarda daha detaylı değerlendirme için yapılabilir. Rektovajinal muayene için kadın doğum uzmanınız eldivenli bir parmağını vajinanıza, diğerini rektumunuza sokacaktır.

Jinekolojik muayene sonrası ultrasonografi ile iç üreme organları değerlendirilir. Bu karından ya da vajinal olarak yapılabilir. Karından yapılacaksa muayene öncesinde en az iki saat sıvı alımı olması ve idrar kesesinin dolu olması gereklidir. Vajinal ultrasonografide ise tuvalete gidip idrar kesesinin boşaltılması uygundur. Vajinal ultrasonografide cihaz prezervatif gibi bir lateks kılıf ile kaplanır ve vajinaya yerleştirilmeden önce kayganlaştırılır.

VAJİNAL ULTRASONOGRAFİNİN ZARARI VAR MIDIR?

Jinekolojik muayene sırasında size veya gebelik varsa bebeğe herhangi bir zararı yoktur.

NE DURUMLARDA JİNEKOLOJİK MUAYENE OLMALIYIM?

Şikayetiniz olmasa da rutin yıllık muayene önerilmektedir.

  • Şikayet ve bulgularınız varsa; anormal kanama, anormal vajinal akıntı, kasık ağrısı veya cinsel ilişki sırasında ağrı gibi belirtiler jinekolojik bir soruna işaret edebilir.
  • Herhangi bir müdahalenin parçası olarak; Rahim içi araç (RİA) takılması, kanser taraması veya biyopsi gibi durumlarda jinekolojik muayene yapılması önerilir.
  • Gebelik
  • Düzenli takip gerektiren jinekolojik hastalıklarda

YILLIK RUTİN MUAYENENİN FAYDALARI NELERDİR?

Enfeksiyon veya kanser gibi tedavi edilebilir durumların erken tespiti

Pelvik bölgenizdeki cilt değişiklikleri gibi sorunların tespiti

Cinsel ve üreme sağlığınızı korumak ve vücudunuzu daha iyi anlamak

Aile planlamanızın doğru yönetimi