Menapoz; bir son değil, yeni hayatınızın başlangıcı….
Menapoz, hayatınızda doğal bir sürecin devamı olarak adet dönemlerinin durdurduğu zamandır. Menapoz, yumurtalıklar östrojen üretmeyi bıraktığında olur. Östrojen, adet döngüsünü kontrol etmeye yardımcı olan bir hormondur. Menapoz, bir son değil hayatınızdaki yeni bir dönemin başlangıcıdır; sadece üreme yıllarınızın tamamlandığını gösterir. Kadınların ortalama menopoza girme yaşı 50-52’dir.
Menapozda ve menapoz geçiş döneminde kadınların ateş basması, uyku bozuklukları ve vajinal kuruluk gibi bazı belirti ve bulguları olur. Bu şikayetler hafif ya da şiddetli olabilir. Aynı zamanda östrojen kemik erimesi, kalp krizi ve felce karşı koruma sağlar. Menapozdan sonra daha az östrojen üretildiğinden, kadınlar bu korumanın çoğunu kaybeder. Orta yaş yüksek kolesterol seviyeleri, yüksek tansiyon ve fiziksel olarak aktif olmama gibi kalp hastalığı risk faktörlerinin daha yaygın olduğu zamandır. Tüm bu birleşik faktörler, menopozdaki kadınlarda kalp krizi ve felç riskini artırır.35 yaşından sonra az miktarda kemik kaybı hem erkekler hem de kadınlar için normaldir. Ancak menapozdan sonraki ilk 4-8 yılda kadınlar daha hızlı kemik kaybederler. Çok fazla kemik kaybı olursa, osteoporoz dediğimiz kemik erimesi riskini artırabilir. Osteoporoz da kolay kemik kırılması riskini artırır. Kalça, bilek ve omurga kemikleri en sık etkilenir.
Hayatınızın bu döneminde sağlıklı bir yaşam tarzı edinmeniz, dengeli beslenmeniz, düzenli egzersiz ve rutin sağlık kontrolünde olmanız sonraki yılları en iyi şekilde geçirmenize yardımcı olacaktır. Sistemik ve lokal hormon, kalsiyum-D vitamini, antidepresanlar gibi medikal tedaviler, vajinal nemlendiriciler veya bitkisel takviyeler şikayetlerinizin kontrolünde önemlidir. Herhangi bir tedaviye başlamadan kullanımı, süresi, faydaları ve yan etkileri açısından kadın hastalıkları ve doğum uzmanınızla detaylıca görüşmeniz gerekmektedir.