rahim filmi (hsg)

Rahim Filmi (HSG)

RAHİM FİLMİ ( HİSTEROSALPİNGOGRAFİ – HSG) NEDİR?

Rahim Filmi: Rahim ve fallop tüplerinin içini görüntülemek için kullanılan bir röntgen prosedürüdür.

HSG NEDEN YAPILIR?

Yumurtanın rahime doğru ilerlediği ve döllendiği tüplerin kısmen mi yoksa tamamen mi tıkanıp tıkanmadığını görmek için kullanılır. Ayrıca gebeliğin yerleşeceği rahmin içinin normal boyutta ve şekilde olup olmadığını da gösterebilir.

HSG ÇEKİMİ İÇİN EN UYGUN DÖNEM NEDİR?

HSG’yi adet kanamasının bitiminden döngünün 14. güne kadar olan dönemde yaptırmak en doğru dönemdir.

HSG NE ZAMAN YAPILMASI UYGUN DEĞİLDİR?

Gebelik şüphesi varsa

Akıntı, enfeksiyon varsa

Adet döneminde iseniz ya da kanamanız varsa yapılması uygun değildir.

HSG’YE HAZIRLANMAK İÇİN NE YAPMALIYIM?

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanınızın önerdiği ağrı kesiciyi işlemden bir saat önce alabilirsiniz. Kullanmanız için antibiyotik de yazılabilir.

Çoğunlukla hasta rahim filmi sonrası problemsiz bir şekilde kendi arabasıyla evine dönebilir. Ancak işlemden sonra kendinizi iyi hissetmeyebilirsiniz, bu nedenle birisinin size refakatçi olmasında fayda vardır.

HSG NASIL ÇEKİLİR?

HSG hastanede veya görüntüleme merkezlerinde yapılır. Jinekolojik muayenede olduğu gibi hasta hazırlanır ve serviks dediğimiz rahim ağzının temizliğinin ardından yerleştirilen kanül adı verilen bir alet ile kontrast madde verilir. HSG sırasında rahim ve fallop tüplerine verilen kontrast madde dediğimiz sıvının vücut yapılarında nasıl hareket ettiğini de görmek mümkündür. Sıvı rahim ve tüpleri doldururken röntgen görüntüleri alınır. İşlem sonrası sıvının bir kısmı dışarı akar tüpler açık ise geçen sıvı vücut tarafından emilir. Kullanılan kontrast maddenin alerjiniz yok ise zararı yoktur.

İŞLEMDEN SONRA NE BEKLEMELİYİM?

Verilen sıvının bir kısmı dışarı aktığı için yapışkan vajinal akıntı bekleyebilirsiniz.

Sıvıya kan bulaşmış olabilir. Vajinal akıntı için ped kullanılabilir Ancak tampon kullanmayın.

Kısa süreli hafif vajinal kanama ve hafif kasık ağrısı – kramp olabilir. İşlem sonrası gözlemde istirahatle geçen baş dönmesi, hafif baygınlık hissi olabilir.

HSG İLE İLİŞKİLİ RİSKLER NELERDİR?

HSG’ den sonra ciddi problemler çok nadirdir. Boyaya alerjik reaksiyon, rahim yaralanması veya pelvik enfeksiyon olabilir.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz kadın doğum uzmanınızı arayın:

Kötü kokulu vajinal akıntı

Ateş veya titreme

Bulantı-Kusma

Bayılma

Şiddetli karın ağrısı veya kramp

Ağır vajinal kanama

HSG’YE ALTERNATİF TETKİKLER NELERDİR?

HSG ile aynı bilgilerin bazılarını sağlayabilen başka prosedürler de vardır:

Laparoskopi—Cerrahi işlemdir. Genel anestezi gerektirir. Tüplerin açık olup olmadığını, yapışıklıkları, kist ya da endometriozis varlığını görebiliriz. Ancak rahim içini değerlendirmek için ek işlem yapılmalıdır.

Histeroskopi— Rahmin içinin ayrıntılı bir şekilde görüntülenmesini sağlar. Ancak fallop tüplerinin tıkalı olup olmadığını gösteremez.

Sonohisterografi—Rahmin içine sıvı verilerek ultrasonografi ile görüntülenmesidir. Histeroskopi gibi, fallop tüpleri hakkında bilgi vermez.

Sonohisterosalpingografi—Bu prosedürde de ultrason kullanılır. Sıvıyı rahim içerisinde görüntülemek ve sıvının fallop tüplerine nasıl aktığını izlemek için kullanılır.